Národní konference Efektivní energetika v Senátu

Dne 23. ledna uspořádal think-tank e-Stat pod záštitou místopředsedy Senátu Parlamentu ČR Jiřího Oberfalzera Národní konferenci v Senátu na téma energetické transformace České republiky v rámci celostátní série konferencí s názvem Efektivní energetika. Hlavními hosty konference byli Petr Fiala, předseda vlády ČR; Jiří Oberfalzer, místopředseda Senátu Parlamentu ČR; Karel Havlíček, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR; Zdeněk Zajíček, prezident Hospodářské komory ČR; Daniel Beneš, generální ředitel skupiny ČEZ. K dalším řečníkům patřil Ivan Adamec, předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR; Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ; René Neděla, vrchní ředitel sekce energetiky a jaderných zdrojů při Ministerstvu průmysl a obchodu; Petr Holub, vrchní ředitel sekce ochrany klimatu při Ministerstvu životního prostředí; Mirek Topolánek, předseda vlády ČR v letech 2007–2009; Pavel Šolc, člen představenstva společnosti ČEPS; Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost a Tomáš Pojar, poradce předsedy vlády ČR pro národní bezpečnost.

Konference se ve dvou blocích dotkla tématu transformace energetiky České republiky a energetické bezpečnosti ČR. Cílem konference byla popularizace energetické transformace se zaměřením na boj proti energetické chudobě a otevření debaty o parametrech energetického mixu odpovídajícího možnostem České republiky a potřebám její ekonomiky při zajištění energetické bezpečnosti.

„Hlavní úlohou České republiky ve vztahu k energetické transformaci je nastavit legislativu tak, aby přednostně zajistila levnou a dostupnou elektrickou energii pro naše občany a náš průmysl. Nesmíme se vydat směrem jako Německo, které postupně uspává své jaderné elektrárny a snaží se uspokojit poptávkou výrobou elektrické energie pomocí obnovitelných zdrojů, které jsou, jak všichni vědí, nespolehlivé. Musíme zajistit, aby Green deal nezpůsobil zhoršení energetické bezpečnosti v České republice, a že se elektrická energie stane nedostatkovou a nespolehlivou,” řekl k tématu Jiří Oberfalzer, místopředseda Senátu ČR.

You may also like...