Královský průvod dorazil na Karlštejn

Královský průvod v čele s císařem Karlem IV. a jeho manželkou Eliškou Pomořanskou v podání herců Dobřichovické divadlení společnosti dorazil v neděli na hrad Karlštejn. V každém městě a obci, kterou průvod procházel, byl pro císaře připraven kulturní program, řekl ČTK starosta města Dobřichovice, které letos akci poprvé pořádalo, Michael Pánek.

„Protože to realizujeme s relativně malým množstvím finančních prostředků, tak jsme udělali takovou fintu, že císař jel inkognito z pražského hradu do Radotína, tam nasedl na vůz se slavnostním původem a veze říšské korunovační klenoty do Karlštejna do kaple Svatého Kříže,“ řekl ČTK Pánek. Sobotní průvod šel z Radotína do Dobřichovic, v neděli pokračoval přes Lety, Řevnice, Zadní a Hlásnou Třebaň na Karlštejn. Průvod čítal asi 400 lidí. „Jede šest kočárů, 15 jezdců a podobně, prochází se vesničkami a městečky, kde jsou vždy připraveny programy. Například v Dobřichovicích byly tisíce lidí,“ dodal Pánek.

Herecké obsazení hlavních postav průvodu zajistila Dobřichovická divadelní společnost. V roli císaře a krále Karla IV. vystoupil herec Karel Král, role císařovny se ujala Monika Vaňková, v roli Arnošta z Pardubic vystoupil Petr Říha. Role herolda, který uvádí všechny uvítací ceremoniály, se ujal Jiří Šafránek. „S nimi jede část zastupitelů v kostýmech z města Dobřichovice a z dalších obcí,“ doplnil Pánek. Členem královského doprovodu byl také senátor Jiří Oberfalzer, který se pak podílel i na představení muzikálu „Noc na Karlštejně“.

Akce je pomyslným pokračováním tradice, kterou založil Karel IV., který uchovával na Karlštejně korunovační klenoty Svaté říše římské. Každoročně po Velikonocích je nechával v Praze ukazovat věřícím, pak byly opět převezeny na Karlštejn.

(S použitím ČTK)

You may also like...