Beroun: Boj proti břidlicovému plynu

První veřejná beseda na Berounsku na téma zamýšlený průzkum na břidlicový plyn proběhne v pondělí 16. dubna. 

Od 18 hodin v sále České pojišťovny se účastníci dozví o jeho dopadech na životní prostředí či zdraví lidí. Akci iniciuje petiční výbor STOP HF – Český kras ve spolupráci s Městským úřadem Beroun. Středočeským novinkám to sdělila mluvčí berounské radnice Pavla Švédová.

Jak prozradila, besedy se zúčastní odborníci, kteří již na stejné téma diskutovali se starosty dotčených obcí, Jiří Malík z Koalice STOP HF, který představí celou kauzu a seznámí přítomné s novinkami. Přítomen bude senátor Jiří Oberfalzer, který vyjádřil podporu petici STOP HF Český kras a přislíbil pomoc, či starostka Berouna Šárka Endrlová. Ta iniciovala už dvě setkání starostů obcí, které byly začleněny do průzkumného území Berounka. Pozvání obdrželi i všichni starostové dotčených obcí.

„Ještě není vyhráno. Dál pokračuje petiční akce, dál sbíráme podpisy, dál pokračuje náš nesouhlas s průzkumem,“ uvedla Endrlová, která se v pondělí 16. dubna dopoledne navíc zúčastní ještě on-line rozhovoru Berounského deníku. Tématem opět bude nesouhlas obcí s průzkumem. „Lidé mohou zasílat své dotazy do Berounského deníku. Zodpovíme je prostřednictvím on-line rozhovoru, nebo během podvečerní debaty,“ dodala Endrlová.

Na besedě budou rovněž k dispozici petiční archy, které bude možné na místě podepsat. „Na více než dvaceti místech v Berouně a okolních obcích se podepisují petice proti průzkumu na břidlicový plyn. Petiční výbor STOP HF Český kras chce koncem tohoto týdne udělat mezisoučet dosud nasbíraných podpisů,“ připomněla mluvčí.

Vyzýváme proto všechny, kdo podpisy pod petice sbírají, ať už jednotlivce, instituce, úřady, školy či soukromé firmy, aby nám odevzdali dosud podepsané archy. A to do pátku 13. dubna do 14:00 na podatelnu MěÚ v Berouně,“ uvedla zástupkyně petičního výboru Marcela Bergerová.

Podle jejích slov je cílem zjistit, kolik podpisů se dosud na Berounsku podařilo nashromáždit. Bergerová současně upozornila, že tím podpisová akce nekončí. Lidé mohou dál přidávat své podpisy pod petice, a to minimálně až do konce dubna.

Jak připomněla mluvčí Švédová, petice se podepisují dvě: STOP HF Český kras, která nesouhlasí se záměrem firmy Basgas Energia Czech, s.r.o. provést průzkum možného výskytu kapalných a plynných uhlovodíků v průzkumném území Berounka v okrese Beroun.

Druhá petice, pod kterou se sbírají rovněž podpisy, je STOP HF, která požaduje aby byla výše jmenovaná metoda průzkumu postavena zcela mimo zákon na území celé České republiky. V případě druhé petice je již nasbíráno kolem 9000 podpisů,“ dodala mluvčí radnice.

Ideální by bylo, pokud by lidé podepisovali obě petice najednou a na každé bylo kolem deseti tisíc podpisů,“ doplnila Bergerová. Pak se totiž peticemi musí zabývat senátní petiční výbor a následně je projednat na svém veřejném zasedání vláda.

(zdroj: prvnizpravy.cz)

You may also like...