Lidé si u pohřebiště politických vězňů připomněli oběti komunismu

Desítky lidí přišly uctít památku obětí komunismu do areálu motolského hřbitova v Praze. Na společném pohřebišti tam komunistický režim tajně likvidoval urny s popelem popravených a umučených politických vězňů. Popravených lidí se zbavovali zpopelněním v krematoriích. Urny nejprve končily ve věznicích, postupně na základě rozkazu ministra vnitra začalo jejich ukládání do země – anonymně a pouze pod číselným označením. Některé urny mají dodnes jen číslo, jmenovku už zřejmě nikdy nedostanou. Pohřebiště objevili u krematoria v Motole historici v 90. letech.

 

Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová ve svém vystoupení na pietním aktu odmítla současné snahy znevážit boj proti totalitě nálepkou „primitivního antikomunismu“. Upozornila také na nebezpečí současného dění v Ústavu pro studium totalitních režimů.  „V roce 1990 by se to nikdo neodvážil říci, v roce 2000 také ne. A tak se zdá, že teprve po jedné generaci, která to již nezažila, je možné začít manipulovat s kormidlem dějin. Vždyť těm mladým je tak snadné lhát, hrají si na svých sociálních sítích a ani je nenapadne, že by o něco z toho, co tvoří jejich zcela svobodný život, mohli přijít,“ varuje Němcová. 

 

Pietní akt tradičně pořádá Konfederace politických vězňů, dorazila na něj i řada politiků, kromě předsedkyně Němcové a ministra Chalupy například senátor Jiří Oberfalzer nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda. 

S použitím zdroje: www.rozhlas.cz

 

You may also like...