Jiří Oberfalzer coby bavorský vévoda ve vyprodané Noci na Karlštejně

Úspěšně do své šesté letní sezony vstoupil původní muzikál Noc na Karlštejně. Obě letošní premiérová představení (3. a 4. června 2011) na nádvoří zámku v Dobřichovicích u Prahy byla vyprodaná. V roli Peška spolu se stálicí tuzemské pop music Pavlem Vítkem exceloval jeho profesionální muzikálový kolega Lumír Olšovský.

Další dvě reprízy se odbyly 24. a 25. června na nádvoří zámku v Mníšku pod Brdy. Původní muzikál unikátní soubor složený z profesionálů i ochotníků, kteří jsou doma v kraji kolem dolního toku řeky Berounky, uvádí už neuvěřitelných šest let. Za tu dobu výkony Vladimíra Čecha, Pavla Vítka, Jana Rosáka, Štěpána Raka, jeho syna Matěje i dalších profesionálů, stejně jako dobřichovických a řevnických ochotníků i poberounských starostů obdivovalo na třináct tisíc nadšených diváků. Všechna představení byla vyprodaná. Původní verze muzikálu Noc na Karlštejně, v němž znějí všechny skladby známé ze stejnojmenného filmu, se na nádvoří romantického zámečku v Dobřichovicch poprvé hrála v létě 2006. Zaznamenala obrovský úspěch – všechny reprízy byly dopředu vyprodané, takže se muselo několik představení přidávat.

V roce 2007 soubor Noc na Karlštejně uvedl znovu, tentokrát v rámci dvoudenního Královského průvodu z Prahy na Karlštejn – hrálo se první den v Dobřichovicích, druhý den na louce u mostu v Karlštejně. Toto představení vidělo rekordních bezmála 1400 diváků. Při stejné příležitosti poberounští ochotníci i profesionálové Noc na Karlštejně sehráli také v letech 2008, 2009 a 2010. Letos bude představení „putovat“ po půlce Čech – kromě Dobřichovic a Mníšku pod Brdy se bude hrát i na hradě Křivoklátě, na zámku v Třeboni či pod hradbami v Nymburce.

V hlavních rolích se opět objevují známé a populární tváře – císaře Karla IV. hraje moderátor Vladimír Čech v alternaci s Petrem Bendlem. Další moderátor a herce Jan Rosák exceluje v roli vévody bavorského Štěpána (ve dvou představeních ho hraje senátor Jiří Oberfalzer), v roli krále cyperského Petra diváky nutí k záchvatům smíchu bavič Petr Jančařík. V roli Peška se opět v tom nejlepším slova smyslu „předvádí“ zpěvák Pavel Vítek, který na dvě představení svoji roli „přenechal“ skvělému Lumíru Olšovskému. Vypravěče představuje brilantní kytarista Jan-Matěj Rak. Doplňují je ostřílení a mnoha rolemi prověření ochotníci – Monika Vaňková v roli císařovny Alžběty, Pavla Švédová v roli Aleny, Karel Král v roli purkrabího, Petr Říha v roli arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho žena Alena v roli hofmistryně Ofky. Spolu s herci a zpěváky účinkují šermíři, břišní tanečnice a metači ohně, nechybí ani koza či koně. Sbor manů je sestaven z osmi starostů poberounských obcí, respektive měst.

Další program viz zde: http://noc.nasenoviny.net/

You may also like...