Echo, senátorský sloupek: Pražská pýcha

oberfalzer-neformální_

Prague pride. Tak se jmenuje plánovaný pochod homosexuálů Prahou. Pride znamená pýcha, chlouba. Toto označení mne ovšem trochu zaráží. Je možně, že Praha jako místo konání je chloubou této minority, ale že by ona menšina byla chloubou Prahy? To asi ne. 

Na rozdíl od minulosti dnes už víme, že jiná než heterosexuální orientace není věcí osobní volby. Ti lidé se tak prostě narodí a nedá (a nemá) se s tím nic dělat. Jsou jako leváci, ale je jich míň. Proto je (v moderní společnosti) vyspělé tyto menšiny nepronásledovat, nešikanovat, ale tolerovat je. Přiznejme si však, že žádný z rodičů nemá radost, když se ukáže, že jeho dítě je takto jiné. Často tento fakt zpracují jen s velkými obtížemi a určitě se jím nechlubí a nejsou naň pyšní. I pro samotného nositele této poruchy (a ona to je porucha) je obtížné si to přiznat a seznámit s tím své okolí. „Coming out“ mnozí dlouho odkládají, někteří se k němu neodhodlají za celý život a trápí se v utajení.

A tak se ptám, jaký má vlastně tato pražská Love Parade smysl. Je to oslava odvahy vyjít na veřejnost se svým tajemstvím? Povzbuzení ostatních těch, kteří dosud váhají, aby si uvědomili tu úlevu, když ponesou svou menšinovou kůži na většinový trh? Anebo jen oslava této anomálie samé?
Jsme společnost demokratická a tolerantní a každý by měl mít právo se svobodně a mírumilovně projevit. Když mohou pochodovat našimi městy náckové, proč by nemohli homosexuálové. Určitě z nich nejde hrůza a společnost se nemusí bát, že ji chtějí rozvrátit.
Patronátem primátora si ovšem jist nejsem. Asi by měl trochu více vysvětlit své pohnutky k poskytnutí své společenské a politické autority pro tuto akci. Proč si myslí, že ji účastníci právě od něj potřebují a mají dostat?

Česká společnost je nadprůměrně tolerantní k homosexualitě, možná nejvíc z celé Evropy. Každé menšině přiznáváme stejná práva a respekt, ale ne výsady. To už bychom si pletli pojmy. Individuálními extrabuřty je možné ostatní lidi jenom naštvat a v důsledku pak třeba popudit právě proti jinak tolerované menšině.

You may also like...