Místopředseda Oberfalzer vedl parlamentní delegaci na české národní pouti k oslavě výročí svatořečení Anežky České

Parlamentní delegace vedená místopředsedou Senátu Jiřím Oberfalzerem byla hlavním oficiálním zástupcem ČR na české národní pouti k oslavě výročí svatořečení Anežky České. Letos 12. listopadu uplynulo od této významné události 30 let a připomnělo si ji na čtyři tisíce poutníků z České republiky, kteří se účastnili třídenního programu liturgií a setkání v Římě.
Národní pouť začala v pondělí 11. listopadu slavnostní mší ve vatikánské bazilice Panny Marie Větší (Santa Maria Maggiore), největší bazilice v Římě, pocházející z 5. století. Předcházelo jí dopolední přijetí parlamentní delegace sekretářem Svatého stolce pro styky se státy J.E. Mons. Paulem Richardem Gallagherem.
Po hlavní bohoslužbě národní pouti, kterou v úterý v bazilice sv. Petra ve Vatikánu vedl kardinál Dominik Duka, se místopředseda Oberfalzer s dalšími členy delegace a biskupy odebral k oltáři sv. Václava a poté do krypty k modlitbě u sochy sv. Anežky České. Vpodvečer se delegace zúčastnila koncertu Hudby Hradní stráže a Policie ČR a několika pěveckých sborů s názvem „České nebe“ v bazilice sv. Jana v Lateránu.
Vyvrcholením byla středeční generální audience na náměstí sv. Petra v Římě, kde se místopředseda Oberfalzer již podruhé setkal tváří v tvář s papežem Františkem. Během audience byl papeži předán pamětní dar – socha Koruny sv. Anežky České s otisky prstů lidí, kteří na její vznik přispěli, a také šek s penězi vybranými ve sbírce a určenými pro chudé a potřebné. Národní pouť pak byla slavnostně zakončena mší svatou v bazilice sv. Jana v Lateránu.
„Národní pouť pro mě byla nevšedním zážitkem a setkání s papežem a celou řadou významných i prostých lidí patřila k silným okamžikům, které se člověku vtisknou do paměti už napořád,“ vyjádřil své pocity místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer.

You may also like...