Senátoři ODS poslouchali Švejnara jen sedm minut

Fiasko. Tak by se dala shrnout včerejší návštěva Jana Švejnara v senátním klubu ODS, kam se přišel představit jako protikandidát Václava Klause v boji o Hrad. Jeho audience trvala pouhých sedm minut. 

Pouze se nám krátce představil. Ale z toho, co řekl, nás nic nezaujalo, nebylo ani na co se ptát,‘ popsal LN setkání senátor Jiří Oberfalzer.

Pokud Švejnar doufal, že si získá mezi občanskými demokraty nějaké hlasy, bylo to marné. ‚Dobře víte, že senátní klub stejně jako poslanecký jednoznačně podporuje kandidaturu Václava Klause,‘ dodal Oberfalzer.
Albánština pro Kuberu Sám Švejnar po schůzce pouze řekl, že se senátorům ODS jen představil. ‚Já mluvím velice rychle,‘ odpověděl pak na otázku, jestli to za sedm minut mohl stihnout. Vyjádřil také překvapení nad tím, že nedostal ani jeden dotaz.

Nejzábavnějším momentem jednání tak zřejmě byla chvíle, kdy Švejnar přinesl senátoru Jaroslavu Kuberovi česko-albánský slovník. ‚Pravděpodobnost zvolení profesora Švejnara prezidentem České republiky je stejně vysoká, jako pravděpodobnost zvolení mě europoslancem za Albánii,‚ pronesl totiž Kubera na listopadovém kongresu ODS.

Podobná audience zřejmě Švejnara čeká také v poslaneckém klubu ODS. Ten si totiž včera dvoutřetinovou většinou schválil, že Klausova protikandidáta přijme. ‚Je to slušnost. Vyslechneme ho a pak řekneme, že se na našem odhodlání volit Klause nic nemění,‘ řekl jeden z poslanců ODS. Podle něho bude slyšení stejně dlouhé jako u senátorů.

Švejnarova šance na zvolení se zmenšila poté, co Celostátní výbor KDU-ČSL doporučil svým zákonodárcům, aby v prezidentské volbě, která začne 8. února, podpořili Václava Klause.

Zdroj: Lidové noviny

You may also like...