Oběti komunismu uctil s místopředsedou Senátu Jiřím Oberfalzerem velvyslanec Maďarska v ČR J.E. pan Miklos Boros

Na hřbitově v pražském Motole místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer uctil dne 11. května společně s maďarským velvyslancem M. Borosem památku obětí komunismu. V letošním roce proběhl pietní akt na tomto místě, připomínajícím temnou historii 50. let, v komornější podobě.

Na motolský hřbitov začali komunisté přemisťovat urny popravených a ve vězení zemřelých politických vězňů z věznic, kde urny původně skladovali. Vše probíhalo v přísném utajení a společné pohřebiště zde bylo objeveno až díky bádání dokumentačního střediska Konfederace politických vězňů. Jejímu zakladateli Oto Stehlíkovi se podařilo zjistit, že v letech 1958 až 1965 se sem svážely z celé republiky ostatky ve formě popela. Je zde například urna s popelem pilota RAF Josefa Brykse, který zemřel v roce 1957 v koncentračním táboře v Jáchymově. Celkový počet uren převezených do Motola dosud není znám a identifikovat se podařilo urny jen několika málo desítek osob, protože byly označeny pouze čísly.

„Komunismus byl epidemií horší, než je současná pandemie coronaviru. Zanechal víc obětí, ekonomických škod a šrámů na morálce národa, ze kterých se uzdravujeme dodnes. Doufejme, že nepřijde jeho druhá vlna!“ uvedl při té příležitosti senátor Oberfalzer.

You may also like...